31-05-05

Crema pasticcera (Banketbakkersroom of patisseriecreme)

     

  Ingrediënten : 4 eieren - 100 gr griessuiker - 75 gr bloem - 1/2 liter melk
voor de smaak : 1 vanillestokje of enkele citroenschilreepjes.

Bereiding :
Scheid de dooiers van het eiwit.
Doe de eierdooiers onmiddellijk in een pannetje.
Houd de eiwitten voor een andere bereiding of gebruik ze om de creme lichter te maken.
Warm de melk op en voeg de citroenschil of het in twee gesneden vanillestokje toe (Snijd het vanillestokje in de lengte in twee en doe de zwarte zaadjes direkt in de melk.)
Voeg de suiker bij de eierdooiers en klop goed dooreen.   Je moet enkele minuten blijven kloppen om een schuimige heldere creme te hebben.
Voeg de gezeefde bloem toe en meng goed dooreen.
Als het mengsel te dik is, kan je er 2 lepels koude melk bijvoegen en meng dooreen tot de bloem helemaal gemengd is.
Voeg de gezeefde melk bij de eierdooiers.   Roer onmiddellijk goed dooreen zodat de warme melk de dooiers niet doet stollen en klonters vormt.
Als je een homogeen mengsel hebt, zet je het pannetje op een heel laag vuur en blijf roeren tot de creme indikt.
Zeef de creme en dek af met transparante folie.  Laat afkoelen.

Je kan de creme op 2 manieren lichter maken :  Neem dezelfde hoeveelheid licht gesuikerde opgeklopte room als de patisseriecreme en meng dooreen.
Je kan ook stijfgeklopte eiwitten toevoegen.   Doe dit op het laatste moment.
Je kan natuurlijk ook de smaak veranderen : met koffie : op het einde voeg je 2 lepels oploskoffie in de kokende creme.
met cacao : vervang 1/4 van de bloem door 1 grote lepel cacao.

Buon appetito!

Recept : Cucina con me.

19:53 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.