30-05-05

Pasta frolla (boterdeeg)

Voor een perfekt boterdeeg, kies je beter een glutenarme bloem.  In veel recepten zegt men dat je beter de boter op kamertemperatuur gebruikt.  In dit recept gebruiken we echter boter uit de koelkast.
Het deeg moet vlug klaargemaaakt worden.  Vooraleer uit te rollen moet het deeg wat rusten.  Dit is nodig om het vet (dat voor de bereiding in stukjes gesneden is en op kamertemperatuur gebruikt wordt) terug te doen opstijven.
Als het deeg tijdens de bereiding zou verbrokkelen, kan je wat koud water of eiwit toevoegen.  Als het deeg echter breekt, kan je het weer aanstampen in de bakvorm.
Het deeg moet gebakken worden in een vorm die lichtjes ingeboterd en met bloem bestoven is.
Het deeg moet ca. 0,5 cm dik zijn als het eerst zonder vulling gebakken wordt, en iets dunner als het deeg al belegd is.
Het deeg mag 1 of 3 mm dikker zijn, als je er koekjes van wilt bakken.
Het deeg mag na het bakken nog lichtjes vochtig zijn, want tijdens het afkoelen wordt het toch harder.

  

   Ingrediënten : 
240 gr bloem - 160 gr boter - 80 gr poedersuiker - 2 eierdooiers - vanillesuiker
(Als je een droger gebak wil, gebruik je hele eieren in plaats van enkel de eierdooiers.) Eerst en vooral bereid je de boter. Met een groot mes snijd je eerst luciferdunne reepjes en dan blokjes.
 
   

De boter wrijf je samen met de bloem tussen de vingers, met een gebaar waarmee je centen aanduidt.

 Zo krijg je een korrelig resultaat zoals op de foto.

 
   

 Maak een kuiltje in het bloem-botermengsel en zeef er de suiker in.

 Voeg daarna de eierdooiers toe.

 
   

Voeg het gewenste aroma toe. (hier zijn geraspte sinaasappelschillen gebruikt).  Meng met een vork of een lepel.

 Zodra de eierdooiers volledig opgenomen zijn, bewerk je het deeg HEEL VLUG met de handen (Denk eraan : hoe minder je boterdeeg bewerkt, hoe beter), tot je een deeg hebt zoals op de foto.

 
   

Wikkel het deeg in een huishoudfolie en laat op een koele plaats (koelkast) minstens 1/2 uur rusten.

Rol het deeg met een deegrol uit tot een dikte van 1/2 cm.

 
    Boter een bakvorm van 24 - 26 cm lichtjes in.

Leg het deeg erin en snijd het overtollige deeg weg.
Druk het deeg aan. Prik enkele keren met een vork.
Leg bakpapier op het deeg en vul met gedroogde bonen (Je kan ze achteraf nog eens voor hetzelfde doel gebruiken).

 
   

Bak ca. 30 minuten in een oven van 180-200°C.

Beleg de taart naar keuze met confituur of met een pasteibakkersroom en fruit.

 

 

 Je kan er ook kleine taartjes van maken.  Rol het deeg uit met een deegrol tot een dikte van 1/2 cm.  Boter de taartvormpjes lichtjes in en bestrooi ze met bloem.  Leg het deeg erin en druk het goed aan.  Prik enkele keren met een vork en bestrijk met confituur (die mag niet te dun zijn).  Bekleed met linten van deeg.
Klop een eierdooier los en bestrijk het oppervlak hiermee.  Bak in een oven van 180°C tot het deeg goudbruin gebakken is.

 

 

Buon appetito!

Recept : Gennarino

20:22 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.