25-04-05

Salsa base di pomodoro (Basistomatensaus)

Ingrediënten :
500 gr gepelde tomaten - 1 wortel - 1 ui - 1 selderstengel - 4 eetlepels peterselie - basilicum - 2 teentjes look - 1 chilipepertje - peper - zout - olijfolie

Bereiding :
Hak de look en ui fijn.  Snijd de wortel en selder fijn.
Bak ze 5 minuten samen met de peterselie in de olijfolie.
Voeg de in blokjes gesneden tomaten toe.  Kruid met peper en zout en het fijngesneden chilipepertje (zonder zaadjes).  Laat minstens een half uur sudderen op een zacht vuur (Beter wat langer : 1 uur).

Buon appetito!

18:52 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Limoncello

Ingrediënten :
8 niet behandelde grote citroenen - 1/2 liter alcohol van 95° - 1/2 liter water - 400 gr suiker

Bereiding :
Snijd de gele schil van de citroenen, maar laat het witte gedeelte zeker aan de citroen.
Leg de schillen gedurende 8 dagen (nog beter 3 weken)in een hermetisch gesloten bokaal met de alcohol.
Maak een siroop.  Kook het water met de suiker gedurende enkele minuten.  Laat afkoelen.  Voeg de alcohol en de citroenschillen toe.
Filter het geheel en doe de limoncello in flessen.  Laat 2 weken rusten vooraleer op te dienen.

Buon appetito !

Recept : Zia Cecilia

14:51 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

21-04-05

Gnocchi di patate (Aardappelgnocchi, basisrecept)

    Ingrediënten :
1 kg bloemige aardappelen - ca. 250-300 gr bloem - 1 ei - zout - nootmuskaat - 100 gr geraspte parmezaan

Bereiding :
Kook de aardappelen gaar. Schil ze en pureer ze door een groentenzeef. Breng op smaak met zout en nootmuskaat.  Voeg het ei toe en meng de bloem eronder.  Afhankelijk van het soort aardappel zal je meer of minder bloem nodig hebben.

 
   

 

Kneed het mengsel op een met bloem bestoven werkvlak tot een soepel deeg.

 

 
   

 

Maak rolletjes van ca. 1,5 cm dikte.   Snijd ze dan in stukjes van 3 cm. 

Druk de stukjes op een met bloem bestoven werkvlak met een vork of rasp in, zodat  de kenmerkende ribbels van de gnocchi ontstaan. (Zo wordt de saus beter opgenomen).

 

 
   

Bestrooi met bloem, zodat ze niet aaneen kleven.  Leg de gnocchi met een paar tegelijk in een ruime kom met kokend water.  Kook ze 3 à 4 minuten tot ze bovendrijven.  Haal ze uit met een schuimspaan en houd ze warm, terwijl je de overige gnocchi kookt.  Dien ze op met een saus naar keuze (ragù of gewoon met gesmolten boter en salie bijvoorbeeld.

 
                                                       
  Buon appetito!

15:13 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

14-04-05

Enkele tips voor het maken van een perfekte risotto

 

Voor een goed resultaat is het belangrijk om het juiste soort rijst te gebruiken.  De "superfino" leent zich hier het best toe (bijv. Arborio, Carnaroli, Viale nano, Roma), omdat die soort het best de vetten, waarin ze gebakken worden, oplost.  Superfino rijst zwelt tijdens het koken tot 3 maal de oorspronkelijke grootte, zodat er veel kookvocht wordt opgenomen.

Voor het koken moet de rijst schoongemaakt worden, waarbij de donkere korrels verwijderd worden. De rijst mag voor het koken niet gewassen worden onder stromend water.

Bak de rijstkorrels eerst in de boter of de olie tot ze glazig worden. Daardoor kleven de rijstkorrels niet aaneen. Het zetmeel in de rijstkorrel wijzigt, waardoor hij meer vocht opneemt, terwijl de korrel intakt blijft.

De bouillon kan je natuurlijk ook met bouillonblokjes maken, maar wil je verse bouillon gebruiken, dan kan dit met ca. 200 gr rundsvlees, 200 gr kalfsvlees, 1/2 kip of kipafval (nek - poten - karkas), 1 wortel, 1 ui, 1 selderstengel en een kruidentuiltje.  Zet dit op het vuur met 2,5 liter water en breng aan de kook.  Laat minstens 1 uur trekken.

De bouillon die je toevoegt aan de risotto, moet altijd kokend toegevoegd worden.  Als je op het einde bouillon zou tekort hebben, kan je nog wat kokend gezouten water toevoegen.

Als de rijstkorrels tijdens het koken aan de pan zouden kleven, schraap ze dan niet van de bodem, maar blijf lichtjes doorroeren : zo vermijd je dat de rijst op het einde "aangebrand" smaakt.

Als de rijst klaar is, laat je hem best 1 à 3 minuten rusten.  Ondertussen kan je de serveerschotel opwarmen, door er wat heet water in te zetten.

Reken 70 - 80 gr rijst per persoon.  De kooktijd bedraagt meestal 17 - 18 minuten.  De exakte kooktijd kan je enkel afwegen door op het einde een rijstkorrel te proeven. Als je er op bijt, moet de buitenkant zacht zijn en de kern gaar, maar nog stevig zijn.

Op het einde wordt de rijst aangemaakt (mantecatura).  Van het vuur weg wordt een klontje boter, wat olijfolie en vers gemalen parmezaan toegevoegd. (Voeg geen kaas toe als je vis of schaaldieren gebruikt bij de risotto.)

09:52 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |