20-06-04

Pasta light en nog meer eigenschappen van pasta

Pasta is met lengtes voorsprong het meest geliefde voedsel van de Italianen.  Statistieken beweren dat elke Italliaan 28 kg per jaar verorbert.
De keuze aan pastasauzen is bijna oneindig , net als de redenen om pasta te eten.


Pasta is een belangrijke bron van koolhydraten, tot 55 - 60 % van onze dagelijkse behoefte. Ons lichaam haalt er de glucoses uit die onze belangrijkste bron van energie vormen. Ons zenuwstelsel en de rode bloedlichaampjes gebruiken de suikers zelfs als enige brandstof.
Pasta bevat ook maar weinig vetten (minder dan 0,3 %).

Maar pasta heeft nog meer goede eigenschappen.  Het is een uitstekend antidepressivum : Het stimuleert namelijk de aanmaak van serotonine, dat een belangrijke rol speelt bij het bepalen van ons humeur.
Opgelet echter, beschouw pasta alleen niet als volledig voedsel .  Daarvoor moet je er een stuk kaas, een ei of een portie vlees of vis aan toevoegen.
Pasta is gemakkelijk verteerbaar als ze met een eenvoudige saus opgediend wordt en geeft een hoog verzadigingsgevoel.  Daarom zou de pasta ook niet moeten geweerd worden in een dieet.  80 gram pastsa verschaffen 260 - 300 calorieën.  Als je een aangepaste saus kiest, is pasta dus zeker geen dikmaker.  Kies voor tomatensauzen of sauzen op basis van groenten.  Vermijd room en vleessauzen.

Tenslotte nog een opmerking over het koken van pasta.  Als je ze te lang kook,  breekt de pasta omdat de zetmeelkorrels opzwellen en de pasta niet genoeg gekauwd wordt.  Het gevolg is dat ze niet genoeg in contact komt met het enzyme ptiolyne, dat zich in de mond bevindt en dat zorgt voor de vertering.
Bovendien moet je er rekening mee houden dat hoe langer je de pasta in kokend water legt,  hoe meer voedingsstoffen (vitaminen en mineralen) er verloren gaan.
Pasta "al dente", beetgaar koken is dus de boodschap.  Maar giet ze ook weer niet te vlug af, want dan kunnen de zetmeelkorrels niet genoeg water opnemen en eens inde maag wordt de pasta moeilijker verteerd.

Dat je lijnvriendelijke gerechten kunt klaarmaken met pasta,  bewijzen de volgende recepten, die allemaal minder dan 500 kcal bevatten :
 

 Buon appetito!

Informatie : : Tutti primi di Max en Italianpasta

15:40 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.