22-04-04

Pulire i carciofi (Artisjokken schoonmaken)

De artisjok is een populaire groente in Italië.  Ze wordt in allerlei bereidingen gebruikt, van aperitiefhapje over pastabereidingen tot vulling voor quiches en in ragout.  In april en mei worden er in heel wat dorpen "Sagre del carciofo", volksfeesten in het teken van de artisjok gehouden.

De groenten zijn dan ook erg lekker.  Alleen het schoonmaken valt misschien niet mee.  Zo kan je het doen :   Vooraleer je begint met het schoonmaken van de artisjokken, wrijf je best je handen in met veel citroensap. Zo vermijd je dat ze zwart worden en gaat het schoonmaken ook makkelijker.

Eerst moeten alle donkere bladeren (aan de buitenkant van de artisjok verwijderd worden, zodat de artisjok er gaat uitzien als op de foto links. Met een scherp, gebogen mes snijd je de bladeren van de artisjok. (Een beetje zoals een appel schillen).  Draai de artisjokken tegen het mes, dat je haaks op de bodem van de artisjok houdt.

 

Eens dit gedaan is, zou de artisjok er -min of meer- zo moeten uitzien.

Nadat je de artisjok ingewreven hebt met citroensap, snijd je de steel af op de gewenste lengte (2- 3 cm).

Schil de steel, door het buitenste vezelachtige deel af te snijden...
en enkel het centrale deel (het lichtgroene en zachtste deel) over te laten.

Snijd tenslotte alle punten af...
en bewaar de artisjokken in water met citroensap tot je ze gebruikt.


                                                              

Daarna kan je ze verder bereiden :
J e kan het "hooi" uit de bodem van rauwe artisjokken verwijderen, maar het is makkelijker als je ze eerst kookt en dan met een lepel of mesje de haren van het vruchtvlees wegschraapt.
Kook de artisjokken in water met flink wat citroensap (of azijn) en een scheutje olie.  Gebruik geen aluminium pan , want dan gaan de artisjokken verkleuren.  De kooktijd hangt sterk af van de soort en de grootte van de artisjok.  Reken gemiddeld ca. 20 minuten.  Je kan het vaststellen door met een mesje in de onderzijde van de groente de prikken.  Als je dat zonder moeite kan doen, is de artisjok gaar.
De artisjokken moeten tijdens het koken ook volledig onder water staan.  Leg daarom een keukenhanddoek boven op de groenten en zet het deksel op de pan.  De handdoek zuigt zich vol water en gaat op de groenten wegen, zodat deze niet meer bovendrijven.
Houd ook de stelen van grote artisjokken bij.  Schil de buitenste laag en de vezels weg en wrijf de stelen in met citroensap.  Je kan ze nu gebruiken als vulling voor quiches of in een gratin.

Buon appetito !

Recept : Gennarino

12:33 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.