11-04-04

Salsa alla putanesca (Pastasaus op de wijze van de hoer)

Vanwaar de bijzondere naam voor deze napoletaanse saus? Zoals met veel gerechten is er ook hier meer dan één verhaal te vinden over de oorsprong.
Sommigen schrijven, vanwege het pepertje,  opwekkende eigenschappen toe aan de saus.
De naam zou rond 1900 gegeven zijn door de eigenaar van een rendez-voushuis in het Spaanse kwartier van Napels. Hij bracht zijn gasten terug op krachten met dit makkelijke en vlug klaargemaakt gerecht.
Andere bronnen zeggen dat de kleuren van het gerecht verwijzen naar de kleuren van de lingerie die de dames in het huis van lichte zeden droegen : groen (peterselie),  rood(tomaten),  donkerpaars(olijven) en grijs-groen (kappertjes).   Nog anderen gaan terug naar een dame van lichte zeden,  Yvette la francese,  die al haar fantasie gebruikte om een gerecht klaar te maken ,  geïnspireerd op haar provencaalse afkomst.
Tenslotte is er ook nog een versie die beweert dat deze saus tot aan de 2e wereldoorlog "alla marinara", op zeemanswijze genoemd werd.  De schilder Eduardo Colucci woonde op één van de schilderachtigste plekjes van Ischia.  Hij ontving er in de zomer niet alleen veel vrienden, maar ook veel Italiaanse en buitenlandse personaliteiten.  Vaak bereidde hij macaroni met deze saus als avondgerecht voor zijn gasten.  Wie weet waarom, maar hij gaf er de naam "alla putanesca" aan.

Ingrediënten :
6 ansjovisfilets in olie - 200 gr zwarte ontpitte olijven - 2 teentjes look - 1 bosje gehakte peterselie - 20 gr kappertjes - 5 gepelde tomaten - olijfolie - 1 rood pepertje - zout

Bereiding :
Haal de ansjovisfilets uit de olie. Hak de look en het pepertje fijn en fruit ze op een zacht vuur in wat olijfolie. Doe de ansjovisfilets erbij en plet ze fijn met een vork.
Pel de tomaten en haal de zaadjes eruit  (Om tijd te winnen, kan je gepelde tomaten uit blik gebruiken).  Snijd ze in blokjes.  Snijd ook de olijven in schijfjes.
Spoel de kappertjes af en hak ze fijn.  Voeg tomaten en kappertjes toe aan de look.  Laat op een zacht vuur 10 minuutjes sudderen.
Haal van het vuur en voeg de gehakte peterselie op het einde toe.
Deze saus dient heel goed voor spaghetti en korte pastasoorten zoals pennette.

Buon appetito!

14:25 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.