07-04-04

Sugo di pomodoro al basilico (Tomatensaus met basilicum)

Tomatensauzen zijn er bij de vleet in Italië.
De ene kok voegt wat meer ui of look toe, de andere mama zweert bij een saus met kruiden. Dit is de basisversie van de sugo, de tomatensaus zonder meer. Je kan naar eigen smaak natuurlijk kruiden (oregano, rozemarijn, peterselie, enz.) toevoegen.

 

Ingrediënten :
500 gr verse tomaten - minstens 4 lepels olie - look - verse basilicum - zout

Eerst bereid je de tomaten voor :
Breng water aan de kook in een pannetje.  Zodra het begint te koken, maak je een kruisvormige insnijding in de onderkant van de tomaat.  Je legt de tomaat in het water en laat ze ca. 30 seconden liggen (de tijd hangt af van het soort tomaat).

 

 

 


 

Haal de tomaat uit het water en spoel ze snel af onder koud water.  Nu kan je ze makkelijk pellen (je neemt de schil van boven naar beneden, als het pellen van een banaan).

 

 

 

 Je kan je ze in reepjes snijden of in blokjes (de zogeheten concassé).
Warm de olie op in een pan (de kwaliteit van de olie zal de smaak van de saus voor een groot deel bepalen.  Als je het dus voor je gezondheid niet moet laten, is het beter rijkelijk veel goede olie te gebruiken) en voeg enkele fijngeplette teentjes look toe.

 

 

 

 

Laat op een zacht vuur fruiten (de look mag zeker niet bruin of te krokant worden) en voeg de tomaten toe.  Kruid met zout en roer dooreen met een houten lepel.  Laat koken op een hevig vuur. (Roer af en toe zodat de saus niet aanbakt.)

 

 

 

De saus is klaar als al het vocht verdampt is.  Doof het vuur en voeg 5 of 6 (of meer als je dat wil) blaadjes basilicum toe, die je gewassen, afgedroogd en in grote stukken gescheurd hebt.   Je kan de saus nu mengen met de pasta en opdienen.

 

Buon appetito !

Recept : Gennarino

14:15 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.