14-03-04

Vitello tonnato (Kalfsvlees met tonijn)

Je zal niet veel gerechten vinden, waar vlees en vis samen gebruikt worden, maar deze  klassieker uit de Italiaanse keuken doet dat wel.  Bij feestelijke gelegenheden komt deze vitello tonnato gegarandeerd op tafel als voorgerecht.  Opgediend met een krokante sla kan je het ook als hoofdgerecht serveren.

In deze versie wordt de saus gekookt.  De bereiding duurt wat langer, maar het resultaat is zeker even smakelijk.

De basis van het succes van dit gerecht is tonijn van heel goede kwaliteit.  Bespaar dus zeker niet hierop, net zo min als op de kwaliteit van de witte wijn.

 

 

De ingrediënten  1 kg kalfsvlees, met keukendraad opgebonden - 1 wortel - 1 ui -  2-3 selderstokken -
1 citroen- 3 gezouten ansjovisjes - 2 dozen tonijn van 160 gr + 1 doos van 80 gr - olijfolie - 1 l witte wijn - water - peper - zout
 

 

  Snijd de wortel, selder en ui in grove stukken en leg ze in een ruime kom met het vlees.  Doe er de in stukken gehakte ansjovis en tonijn bij en overdek bijna geheel met wijn en water.
 

 

  Breng aan de kook en laat afgedekt op een zacht vuur een half uur pruttelen.  Doe dan het deksel van de pan en laat verder sudderen op een zacht vuur.  Nu en dan moet je het vlees eens draaien.  Als alle vocht uitgedroogd is, haal je het vlees uit de kom en laat afkoelen. 
 

 

Nu moet je geduldig de stukjes wortel en selder uithalen.  Probeer zoveel moegelijk de stukjes groenten te verwijderen, want die komen de smaak van de saus niet meteen ten goede.
 

 

Doe al de tonijn in een blender of keukenrobot.  Voeg geleidelijk de olie en het citroensap toe.  Mix tot je een vloeibare saus hebt (Doe er niet alle vloeistof ineens bij, want als je er te veel bij doet, kan je dit niet herstellen.)  Op het einde moet je een vloeibare saus hebben, zonder brokjes tonijn.  Breng op smaak met citroen en peper.  Zout is niet nodig.  Je hebt er al genoeg in de tonijn. 
 

Nu moet je enkel nog het vlees in dunne sneetjes snijden, op een serveerschotel leggen en bedekken met de saus en versieren naar keuze.  Hiet is het met mayonaise, maar je kan het ook met augurkjes, rode pepertjes, gevulde olijven, kappertjes, enz.
Buon appetito!
Recept : Cookaround

10:56 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.