19-02-04

Zelf eierpastadeeg maken.

Eierpastadeeg maken is helemaal niet zo moeilijk als sommigen denken. Dat is zeker niet het geval als je beschikt over een pastamachine en je het deeg dus niet met volle kracht met de hand en deegrol moet plat krijgen.


De basis voor het klassieke deeg met eieren is simpel: bloem, eieren en zout.
De traditie in Emilia Romagna wil dat voor het deeg enkel fijn, zacht tarwemeel van het tipo Farina tipo OO gebruikt wordt.
Als je gewone bloem gebruikt, zal je merken dat je het deeg veel moeilijker kan kneden.
Toch kan men bij het meel type 00 zo een 20 % harde tarwebloem bijvoegen. (Dat wordt 10 % voor de tortelloni, tortellini en alle pastasoorten, waar je een soort "knoop" inlegt.) Door die harde tarwe bij te voegen, verbeter je de vastheid tijdens het koken, zonder dat je de soepelheid van het deeg verliest.
In Toscane voegt men wat olijfolie toe aan het deeg, maar dat is zeker niet noodzakelijk.


De dosis voorziet 100 gr bloem per middelgroot ei.
Het moet gezegd worden dat het beste resultaat verkregen wordt met tamelijk hard pastadeeg, dat echter moeilijker te bewerken valt.
De eerste keren dat je dus zelf pastadeeg maakt, is het daarom beter om een wat soepeler deeg te maken. Het verwerkt vlugger en is ook makkelijker uit te rekken. Het volstaat dat je het deeg dan regelmatig wat bestuift met bloem, zodat het niet begint te kleven.

De ingrediënten die je nodig hebt zijn :
400 gr bloem - 4 middelgrote eieren - zout.


 

Leg het deeg in een hoopje op het werkvlak
en maak een kuiltje in het midden.

Voeg het zout en de eieren toe.

Meng de bloem en de eieren met een vork.
Doe dit tot de bloem alle eieren
opgenomen heeft.

Kneed het deeg nu tenminste
20 minuten heel krachtig.  Als het deeg
te zacht is, kan je nog wat bloem toevoegen.
Als het integendeel te hard is. voeg je best
een of twee lepels water toe.

Bedek het deeg met een natgemaakte handdoek

en laat het 30 minuten rusten. Het is nu
klaar om bewerkt te worden.

 

Foto's :
Gennarino

10:55 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.