09-12-03

Pesto alla genovese maak je makkelijk zelf

Pesto is echt wel het uithangbord van de Genovese keuken. Alle ingrediënten die je ervoor gebruikt worden geproduceerd in de streek van Genua, behalve de pecorinokaas die uit Sardinië komt. Ik weet wel dat je tegenwoordig in de winkelrekken tientallen potjes met pesto vindt, maar je kan hem eigenlijk net zo goed zelf maken. De geur is veel intenser en de smaak is onvergelijkbaar. Je maakt de pesto het best in een vijzel met stamper. Heb je die niet, dan kan je een keukenmachine gebruiken maar let er op dat je niet te lang na mekaar mengt zodat het geheel niet te veel opwarmt. Je gebruikt het best geen metalen voorwerpen bij de bereiding van pesto.

Wat heb je nu nodig voor deze onovertroffen saus? Een flinke bos basilicum - 2 teentjes knoflook - 1 lepel pijnboompitten - 50 gr geraspte parmezaan - 50 gr gemalen pecorinokaas - olijfolie extra vergine - grof zout
Je roostert eerst de pijnboompitten in een pan zonder vetstof of in de oven. Dan doe je de basilicum samen met de knoflook, de pijnboompitten en het zout in de vijzel en je stampt alles fijn. Het zout zorgt ervoor dat dit sneller gebeurt. Je doet er dan beetje bij beetje de 2 soorten kaas bij en stampt dit tot alles zeer fijn is. Nu voeg je er geleidelijk olijfolie aan toe tot je een smeuïge saus bekomt. En klaar is de pesto!

Gebruik je de pesto bij een of andere pasta, dan voeg je op het einde van de kooktijd enkele lepels kookvocht van de pasta bij de pesto
Buon appetito!


Tip : Je kan de basilicum vervangen door rucola (raketsla, roquette). Zo krijg je een heel pittige pesto.

08:56 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.