07-12-03

Una pizza, per favore

Naast pasta, is pizza toch wel het uithangbord van de Italiaanse keuken. Zelf pizza maken is niet eens zo ingewikkeld. Dit is het basisrecept voor 2 grote pizza's, de originele pizza margherita :
Je hebt nodig : 2 1/2 dl lauwwarm water - 30 gr verse gist - 3 eetlepels olijfolie - 375 gr bloem - 2 theelepels zout - witte peper - 1/2 l tomatensaus - enkele plakjes mozzarella - 4 eetlepels geraspte Parmezaan .

Dan begin je eraan : Je giet het water in een ruime kom. Roer de gist door het water tot een egaal mengsel verkregen is en voeg de olijfolie toe. Schud bloem, peper en zout door een zeef op het gistmengsel.


Giet de inhoud van de kom op een met bloem bestoven aanrecht en kneed de massa tot een glad deeg.

Leg de deegbal in een ruime, ingevette kom en rol het deeg even rond, zodat het rondom rond met vet in aanraking komt. Dek de kom af met een vochtige handdoek en laat het deeg in ca. 2 uur tot dubbele omvang rijzen.
Kneed het deeg daarna op een met bloem bestoven aanrecht door en verdeel het in 2 gelijke porties.

Rol elke portie uit tot een cirkel van ca. 30 cm. Leg de deegcirkels in de ingevette pizzavormen en druk de randen stevig aan.

Bedek elke pizza met tomatensaus, strooi er de mozzarella over en vervolgens de parmezaan.
Besprenkel met wat olijfolie en bak de pizza in ca. 20 minuten in een oven van 200°C.

 


De tomatensaus maak je als volgt : Uit de voorraadkast haal je 1 kleine ui, in stukjes gehakt, 2 eetlepels olijfolie, 1 kg tomaten, ontveld en in stukjes gehakt of 2 blikken gepelde tomaten, zout, eventueel suiker, peper, oregano, 1 eetlepel tomatenpuree. Je laat de olie in de pan heet worden. Daarin fruit je de stukjes ui. Voeg de tomaten toe en doe daarna zout, suiker, peper, basilicum, tomatenpuree en flink wat oregano toe. Breng de saus aan de kook en laat 45 minuten zachtjes pruttelen, tot de saus goed ingekookt is. Vergeet niet af en toe te roeren. Als je de saus graag iets gladder hebt, kan je die eventueel achteraf zeven.Deze pizza kan je nu eindeloos variëren.



Wat dacht je van een pizza napoletana (met ansjovis, oregano, olijfolie) of een pizza romana (met ansjovis, oregano, kappertjes, olijfolie)? Ook de pizza capricciosa (met artisjok, kappertjes, ansjovis, zwarte olijven, mozzarella en oregano) is niet te versmaden. Of heb je liever een pizza 4 stagioni (met champignons, mozzarella, bacon, tonijn, zwarte olijven en groene paprika)? Heb je liever een pizza met vis, dan kies je voor een pizza pescatore (met artisjokken, tonijn, groene olijven en kappertjes) of een pizza marinara (met zeevruchten, mossels, garnalen, oregano). Je kan je pizza ook naar eigen smaak versieren met gerookt spek, ham, uien, eieren, salami of wat je toevallig in de koelkast liggen hebt.
Daar drink je dan natuurlijk een lekker fris biertje bij.

Tip : je kan het pizzadeeg na het rijzen gerust invriezen. Je maakt dan de dubbele hoeveelheid en de volgende keer dat je zin hebt in pizza, haal je het deeg gewoon uit de diepvries, laat het ontdooien en je bewerkt het zoals gewoonlijk.

Buon appetito!

19:29 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

mmmmmmmm diene pizza ziet er goe uit, njamie, twater loopt mij in de mond

Gepost door: Pizza lover | 08-12-03

De commentaren zijn gesloten.